(e) Güncellik: Araştırma konusu seçiminde, konunun günlük problemlere çözüm getirecek nitelikte seçilmesi, önemini artırır.Güncel olmayan konuların seçilmesi , araştırma sonuçlarının kullanılabilirliğini düşürür ve yapılan emek ve masrafın çok fazla karşılığının alınmamasına neden olur. Güncel konular araştırmayı yapanın ve araştırma sonuçlarını okuyanların ilgisini çeker. Sonuçların bir probleme çözüm olması ise bilime katkı getirmesi açısından önem taşır. Bu nedenle araştırma konusunun güncel ve ilgi çekici konular arasından seçilmesinde fayda vardır.

                        Araştırma konusu seçiminde yukarıda belirtilen faktörlere ek olarak, araştırmayı yapan kişilerin özelliklerine göre de etki eden faktörler vardır. Bunlardan bazıları aşağıda verilmiştir.

 

 

                        (f) Araştırmayı yapanın yeterliliği: Araştırmayı yapanın konu ile ilgili bilgi düzeyi, araştırmanın yürütülüp sonuçlandırılmasında önemli bir yere sahiptir. Araştırma konusunun seçimi, araştırmanın çatısının oluşturulması, verilerin toplanması, verilerin analiz edilmesi, bulguların çıkartılması, bulgulardan sonuçlara ve sonuçlardan önerilere gidilmesi uzmanlık gerektirir. Araştırmayı yapan kişinin belirtilen aşamaların her birinde yeterli olması; bazı bölümlerde başka uzmanların yardımını alması gerekebilir. Araştırmacının yeterliliği daha önemli olan konuların seçilmesinde ve sonuçlarının önemli problemlerin çözümünde kullanılmasını etkileyebilir.

                        Genellikle araştırmacıların en çok karşılaştıkları yetersizlikler arasında veri toplamada kullanacakları ölçme araçlarının hazırlanması ve toplanan verilerin istatistiksel analizlerinin yapılması yer almaktadır. Veri toplama aracı olarak kullanılan ölçme aracının istenilen niteliklere (güvenirlik ve geçerlik gibi) sahip olmaması, araştırmanın sonuçlarını önemli ölçüde etkiler. Toplanan veriler istenilen niteliklere sahip olsa bile uygun yöntemlerle analiz edilmemesi de sonuçları etkileyebilir. Belirtilen iki durumla da karşılaşılmaması için, araştırmayı yapan kişinin araş geliştirme tekniklerini ve veri çözümleme yöntemlerini iyi bilmesi gerekir.

 

 

                        (g) Veri toplama izni: Araştırmanın önemli bir bölümü verilerdir. Çünkü, araştırmanın sonuçları verilere dayanır. Verilerinin toplanamaması araştırmanın sonuçlandırılmasını engeller. Bu nedenle araştırma planlandığında öncelikle verilerin toplanıp toplanamayacağına bakılmalıdır. Bazı araştırmalarda veri toplanması, gizlilik nedeniyle mümkün olmayabilir. Bu nedenle araştırma konusu seçiminde verilerin elde edilip edilemeyeceğine öncelikle bakılması gerekir.

 

                       

                        (h) Zaman ve ekonomik destek: Çoğu zaman araştırmanın planlanıp sonuçlandırılması uzun bir süreç alır. Konu seçiminde araştırmayı yapan kişi veya kişilerin bunu dikkate alması gerekebilir. Araştırmayı tamamlayabilmek için yeterli zamana sahip olup olmadığına bakması gerekir. Örneğin, yüksek lisans ve doktora eğitiminde yapılan tez çalışmalarının belirli bir süresi vardır. Bu süre içerisinde tezin tamamlanıp ilgili enstitüye teslim edilmesi gerekir. Araştırmanın verilerinin toplanması önemli bir süre gerektiriyor ve sonuçlandırılması belirtilen süreyi aşıyor ise öğrencinin böyle bir konuyu seçme şansı yoktur. Bu nedenle araştırmanın planlanmasında zamanın da dikkate alınması önem taşır.

                        Zaman kadar önemli olan bir unsur da araştırmaya yapılacak ekonomik destektir. Araştırma yapmak masraflı bir iştir; özellikle bazı araştırmalar oldukça pahalıya mal olur. Araştırmayı yapanın ekonomik gücü araştırma konusunun belirlenmesinde önemli rol oynar. Bu nedenle bazı kurum ve kuruluşlar bilimsel araştırmalara ekonomik destek verirler. Pahalıya mal olacak bir araştırma yapılacaksa öncelikle araştırmayı destekleyecek bir kaynak bulunmalıdır. Aksi halde araştırma yarıda kesilir.

 

 

(i)Araştırmanın  ilgisi:Araştırma sürecinde araştırmacı beklemediği bazı engellerle karşılaşabilir. Araştırmacının ilgisi ve isteği bu engelleri aşmada önemli rol oynar. Bunun için araştırmayı yapan kişinin araştırmayı sonuçlandırmada ilginin yüksek olması gerekir. Araştırmacının ilgisi ise seçilen konunun sevilip sevilememesi ile yakından ilgilidir. Konu seçiminde araştırmacının ilgi duyduğu konuların seçilmesine dikkat edilmelidir.

Buraya kadar belirtilen unsurlar dikkate alınarak seçilen araştırma konuları problemlere daha iyi çözüm önerileri getirmesi ve bilime katkısının yüksek olması beklenir. Bundan sonraki bölümde araştırmada önemli bir yeri olan değişken ve türleri üzerinde durulmuştur.

ANA SAYFAYA DÖNÜŞ