ARAŞTIRMANIN YAZIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Araştırma raporlarının yazımında uyulması gerekin bazı kurular vardır.Bunlar,araştırma raporlarının sistemli olması ve anlaşırlılığı kolaylaştırılması açısından gereklidir.Araştırma  raporlarını yazılmasında dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda açıklanmıştır.

 

1)Kullanılacak Dilerin  Özelikleri:Araştırma raporunda ,diğer kitap ve metinlerde bulunmayan bazı biçimsel özelikleri vardır.Araştırma raporunda kullanılan  dilde de bazı  özeliklerin vardır.Araştırma raporunda kullanılan  dilde de özelikler vardır.Bunlardan en önemlisi ,dilin açık ve anlaşılır olmasıdır.Rapor ,bir edebiyat metni raporda ifade edilenlerin herkes tarafından farklı anlaşılmasını sağlar.Bilimsel araştırmaların sonucunda bir roman yada  şiir gibi herkese farklı anlamlar ifade etmesi ,bilimin nesnelik özeliği ile çelişir.Raporda anlaşırlılığı sağlamak için mümkün olduğunca “ çok”,”bazen”, “genellikle”,gibi  kesin bir nicelik ifade etmeyen sözcüklerden kaçınılmalı;bulgular sayısal olarak ifade etmeyen sözcüklerden kaçınılmalı;bulgular sayısal olarak ifade edilmelidir.Bir araştırma raporunun dilini açık,anlaşılır ve sade olması;mümkün olduğunca her okuyucu tarafından aynı biçimde anlaşılabilmesi gerekir.

Araştırma raporunda kullanılan  dilin önemli özeliklerinden biride kişisel olmasıdır .araştırmaların anlatımında  kişi adları kullanılmaz.Örneğin ,araştırmanın amacını belirtirken ,”Bu araştırmayı amacı Türkiye’ deki  okullaşma oranını belirlemektir.”ifadesi daha uygundur.Araştırmacı,araştırma süresince kendi yaptığı işerden  söz ederken araştırmacı tarafından ifadesi kullanılır.

 

2)Kağıt düzeni:Araştırma raporunu yazmada piyasada A4adıyla bilinen ve 210*297mm. Boyutunda kullanılır.Bu boşlukların içinde kalan alan,yazı alanı olarak kullanılır.Genellikle kağıdın alt ve üst başlarından 30’ar m.,sağ kenarından boşluk bırakılır.

Raporda  ,her sayfa için sayfa numarası verilir.Bölüm başlarında sayfa numaralı,sayfanı alt-orta kısmına   ve yazı alanının bitiminden 1 cm. aşağıya yazılır.Diğer sayfalarda sayfa numarası sağ üst köşeye ve yazı alanın başlangıcından  1 cm. yukarıya yazılır.Şekil 1’de araştırma raporunda kullanılan  kağıt ve yazı alanı ölçüleri verilmiştir.

 

3) Kapak düzeni:Araştırma raporunun ilk sayfası kapak sayfasıdır.Bu sayfada raporun başlığı;raporu kimin yada kimlerin hazırladığı ;raporun niteliği;raporun sunulduğu şehir,kurum ve tarih bulunur.

Raporun başlığı araştırmanın konusunu en kısa ve en anlaşılır biçimde ifade etmelidir.Başlıktaki sözcüklerin  seçimi üzerinde özenle durulmalıdır.

ANA SAYFAYA DÖNÜŞ