Bilimsel Araştırmanın Temel Özellikleri : Bilimsel araştırmanın farklı türlerin olmasına karşın, tüm araştırmalarda bulunması gereken bazı özellikleri vardır. Bu özellikler bilimin özellikleri ile tutarlı olmak zorundadır. Bilimin özellikleri olan gözlenebilirlik, nesnellik, mantıksallık, eleştiricilik, seçicilik ve genelleyicilik aynı zamanda bilimsel araştırmanın da özellikleridir. Bilimsel araştırmanın bazı özellikleri aşağıda belirtilmiştir (Kaptan, 1998; Karasar, 1999)

 

(a)    Araştırmanın amacı, bilime yeni bilgiler katmaktır. Bu nedenle yapılan araştırmaların daha önce yapılmış araştırmaların bir tekrarı olması gerekir. Her araştırma konusunun bir yönüyle yeni olması, daha önceki araştırmalarda incelenmemiş bir yanının olması gerekir. Her araştırmada böyle bir yeniliğin olması bilimsel bilgiye bir katkı getirecektir.

(b)   Araştırma tekrar edilebilir olmalıdır.Araştırmanın yöntemi, kullanılan veriler, çözümlenme biçimleri, araştırmanın bulguları ve sonucu araştırma raporunda açık olarak belirtilmelidir. Olgular zaman içinde değişebileceğinden yada daha önceki araştırmalara çeşitli kaynaklardan hata karışmış olabileceğinden; daha önce yapılmış bir araştırmanın kontrol amacıyla tekrarlanması gerekebilir. Hatta bu tür araştırmalar zaman zaman  yapılmalıdır.Bu tür araştırmalar bilimin kendi kendini kontrol etmesini sağlar.Kontrol amacıyla yapılan tekrarlı araştırmalarda araştırmanın sonucu ile daha önceki araştırmaların sonucunu karşılaştırarak olgularda bir değişme olup olmadığı yada daha önceki araştırmalarda bir hata olup olmadığı belirlenebilir

(c)    Araştırmanın bulgularınesnel bir biçimde rapor edilmelidir.Araştırmanın sonucunda, araştırmacı probleme bir çözüm bulamayabilir veya buyduğu çözüm, başlangıçta kendisinin öngördüğü çözüm olmayabilir. Araştırmacı bu sonuçları nesnesel bir biçimde belirtmelidir.Bulguları yorumlarken kendi kişisel görüşlerini katmamalıdır..

 

ANA SAYFAYA DÖNÜŞ