ŞEKİLLER VE TABLOLAR

Araştırma raporlarında genellikle açıklamayı kolaylaştırıcı şekil ve tablolara yer verilir.Şekil ve tablolar,verilmek istenen bilginin hem kısa hem de anlaşıyor olarak ifade edilmesini sağlar.Günümüzde şekiller ve grafikler bilgisayarda çizilebilmektedir.Şekiller bilgisayarda çizdirilmiyorsa,ayrıca bir kağıda çizilip rapora yapıştırılarak fotokopi ile çoğaltılabilir.

          Raporda şekilden önce,şekli tanıtıcı bir açıklama yapılması gerekir.Bu açıklamada,şeklin mahiyeti belirtilir.Şekilden sonra,gerekiyorsa şekille ilgili metni okumadan da kolayca anlaşılır olmalıdır.

          Raporda yer alan şekillere “şekil 1”,”şekil 2” gibi bir numara ve şeklin açıkladığı bilgiyi ifade eden bir isim verilir,Şekil numarası ve ismi şeklin altına yazılır.

          Araştırma raporunda genellikle bazı sayısal bilgilerin tablolar halinde gösterilir.Araştırma süreci boyunca elde edilen tüm sayısal verilerin tablolaştırılması gerekmez.Tablolaştırılacak bilgiler araştırmanın uygulandığı grubu sayısal olarak tanımlayan,araştırmanın alt problemleri veya denenceleriyle ilgili olan  ve gösterilmesi araştırma açısından önem taşıyan bilgilerdir.Araştırmada çok sayıda ve türde sayısal bilgi elde edilmemişse ve bunları ayrı ayrı tablolar halinde gösterilmesi gerekiyorsa ,tabloların bir kısmı eklerde verilebilir.Aksi durumda,araştırma raporu bir tablolar yığını halinde dönüşerek anlaşılması güçleşebilir.

        Okuyucuların tabloyu kolay yorumlayabilmeleri için tablodan önce kısa ve açık bir giriş yazılmalıdır.Tablonun metinle olan ilişkisinde iki genel kural bulunmaktadır.Birincisi,tabloların metne başvurmaya gerek kalmadan okunması ve kolaylıkla anlaşılmasıdır:İkincisi ise birincisinin, tersine metnin tabloya bakmaya gerek kalmadan anlaşılmasıdır.

        Her tablonun şekillerde olduğu gibi bir numarası ve başlığı bulunmalıdır.Tablo başlıkları tablonun başında yer alır.Başlıklar genellikle sözcüklerin ilk harfi büyük diğerleri küçük olarak yazılır.Tablo başlıklarının düzenlenmişse çeşitli biçimler olmakla beraber en yaygın olarak kullanılır başlığı yazı alanına ortalayarak yazmaktadır.

       Aşağıda, bir araştırma raporundan alınan tablo ve açıklaması örnek olarak verilmiştir.Bu araştırma,1991 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan “Milli Eğitim

 

ana sayfaya dönüş