a)    Temel Araştırmalar : Temel Araştırmalar, bilimsel bilgiye yenilerini katmak  

araştırmalar bilimsel kuramların geliştirilmesine katkıda bulunurlar. Bu

araştırmalarda üretilen bilgilerin hepsi kuram geliştirme düzeyinde   olmayabilir

ancak üretilen bilgiler uygulamalı araştırmalara uygulamaya konulur ve bunların sonuçlarından yararlanılır. Örneğin, sınıf içindeki öğretmen davranışlarının öğrencilerin öğrenmesini hangi yönde etkilediğini incelemek, bir temel araştırmadır.Bu

davranışlar kazandırılmaya çalışılır, öğretmenlerin bu davranışları sınıf içinde göstermesi sağlanır ve bunların  sonuçları gözlenir.               

 

       

        b) Uygulamalı Araştırmalar:

Uygulamadaki işleyişin nasıl olduğunu ortaya çıkarmanın amaçlandığı araştırmalardır. Bu tür araştırmaların kurumsal yanı daha azdır. Uygulamalı araştırmalar, üretilmiş bilgilerin denemeli bir uygulaması niteliğindedir. Uygulamalı araştırmalar, genellikle kurumların sorunlarına çözüm bulmak amacıyla yaptırdığı araştırmalardır.

   

     Temel araştırmalar daha çok bilim adamları tarafından, uygulamalı araştırmalar da bir konunun uygulayıcılar tarafından yapılmaktadır. Örneğin, bir temel araştırma ile 3-4 yaş çocuklarının fiziksel gelişimlerinin nasıl olduğu, hangi becerileri yapıp hangilerini yapamadıkları belirlenir.Bu konu ile ilgili olarak yapılacak uygulamalı bir araştırma ise, bir kreşteki 3-4 yaş grubundaki çocukların fiziksel gelişimlerinin incelenmesi; bu gelişimsel özelliklerle temel araştırmada belirlenen özelliklerin karşılaştırılması; fiziksel gelişim açısından problemli çocukların belirlenip sorunlarının giderilmeye çalışılması olabilir.

 

      Temel araştırmalarda elde edilen bulgular daha geniş bir alana genellenebilir. Yukarıdaki örnekte 2-3 yaş grubu çocukların fiziksel özelliklerinin belirlenebilmesi için bu yaş grubunu temsil edecek çok geniş bir grup üzerinde araştırma yapılmış olmalıdır. Bu çalışmanın sonucunda 2-3 yaş grubundaki çocukların fiziksel gelişim özellikleri belirlenip bu yaş çocuklarına genellenebilir. Uygulamalı araştırmaların sonuçlarının genellenebilirlik nitelikleri düşüktür. Çünkü bu tür araştırmalar genellikle daha küçük bir grup üzerinde ve o grubun sorunlarını belirlemeye dönük olarak yapılır. Bu nedenle elde edilen sonuçlar çoğunlukla üzerinde çalışma yapılan grupla sınırlıdır.

ANA SAYFAYA DÖNÜŞ